Tutkimus: Päihdehoidossa tarvitaan pitkiä hoitopolkuja

Etenkin opioidikorvaushoito vähensi opioidiriippuvaisten ihmisten kuolleisuuden riskiä, mikä voi olla yhteydessä hoitomuodon pitkäjänteisyyteen. Herää kysymys, pitäisikö koko hoitojärjestelmää kehittää niin, että tukea saa riittävän pitkään ja että hoidon piiriin voi palata helpommin.

Julkaistu 26.02.2020 | Tutkimus
Jaa Artikkeli

Vanhempi tutkija Tuuli Pitkänen kertoo A-klinikkasäätiön Tietopuussa tutkimuksesta, jossa selvitettiin alkoholin, opioidien tai muiden päihteiden käytön takia hoitoon hakeutuneiden kuolleisuutta. Tutkimus julkaistiin äskettäin yhdysvaltalaisessa Addictive Behavior -lehdessä. 

Päihderiippuvuus on yhteydessä suureen kuolleisuuden riskiin, mutta tutkimus osoitti, että päihdehoitoon sitoutuneita ihmisiä kuoli vähemmän kuin niitä, jotka kävivät hoidossa lyhyesti. Etenkin opioidikorvaushoito vähensi opioidiriippuvaisten ihmisten kuolleisuuden riskiä, mikä voi olla yhteydessä hoitomuodon intensiivisyyteen ja pitkäjänteisyyteen. Herää myös kysymys, pitäisikö järjestelmää kehittää muissakin hoitomuodoissa niin, että tukea saa riittävän pitkään ja että hoidon piiriin on mahdollista palata nykyistä helpommin.

Tulokset kertovat hoidon merkityksestä sikäli, että suurin osa kuolemista tapahtui vuosia hoitoon hakeutumisen jälkeen. Hoitopolkujen tulee olla riittävän pitkiä. Tulokset vahvistavat myös järjestötyön tärkeyttä: järjestöjen on tärkeä tuottaa ja levittää tietoa päätöksentekijöille.

Tutkijatiimi koostui säätiöllä tutkijoina työskentelevistä Pitkäsestä ja Teemu Kaskelasta sekä psykiatrian apulaisylilääkäri Jonna Levolasta (HUS Psykiatria,  Hyvinkään alueen päihdepsykiatrinen konsultaatiotiimi). Rekisteriaineisto koostui 10 888 suomalaisesta, jotka oli kirjattu asiakkaaksi joko pääkaupunkiseudun kahdella avohoitoklinikalla tai valtakunnallisessa sosiaalisairaalassa vuosina 1990–2009. 

Lue tutkimustiivistelmä Tietopuussa.

Lisätietoja: vanhempi tutkija Tuuli Pitkänen, 041 517 8678, [email protected] 

Muokattu viimeksi 02.03.2020.

Tiimi-lehti

Tilaa Tiimi-lehti kotiin tai työpaikalle!

Auta meitä saamaan päihdetyölle mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa.

Ovatko osoite- tai laskutustietosi muuttuneet? Päivitä tietosi tästä

Tilaa Tiimi-lehti