Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

11.10.2021 | Yleinen

Tarja Virolainen

Tomi Liiaksen pääkirjoitus: Eroahdistusta upotetaan alkoholiin

Tomi Liias kertoo Tiimi-lehden pääkirjoituksessa työstään Miessakit ry:n Erosta elossa -toiminnan erotyöntekijänä. Hän kohtaa työssään erokriisin eri vaiheissa olevia miehiä. Moni mies on huolissaan alkoholinkäytöstään. 

Kohtaan työssäni Miessakit ry:n Erosta elossa -toiminnassa erokriisin eri vaiheissa olevia miehiä. Tarjoamme heille henkilökohtaisia keskusteluja ammattilaisen kanssa, vertaisuuteen pohjautuvia eroryhmiä ja tukihenkilötoimintaa. 

Suurin osa asiakkaiksemme tulevista on isiä. He ovat erityisen huolissaan isyyden säilymisestä ja lasten tapaamisista sekä omista oikeuksistaan isänä. Samaan aikaan heillä on huoli taloudellisesta toimeentulosta, asumisesta, sosiaalisista verkostoista ja yksin jäämisestä. Tunteiden kirjo on valtava: eroon liittyy pelkoa, syyllisyyttä, häpeää, surua, kiukkua ja vihaa.

Kun puoliso jo ilmoittaa päätöksensä, mies vasta aloittaa toipumisprosessinsa. 

Lopullinen eropäätös on useimmiten naisen. Vaikka parisuhteessa on pitkään mennyt huonosti – ei ehkä ole ollut läheisyyttä, keskustelua tai kumppanuutta – on mies saattanut sopeutua tilanteeseen. Kunhan ulkoiset olosuhteet ovat kunnossa, asiat ovat suurin piirtein hyvin. Ja kun asioista ei puhuta, ei ole ongelmaakaan.

Puoliso on saattanut pohtia eroa parikin vuotta ja käsitellyt asiaa sosiaalisissa verkostoissaan tai ammattilaisten kanssa. Kun puoliso jo ilmoittaa päätöksensä, mies vasta aloittaa toipumisprosessinsa. 

Kun mies joutuu elämänsä ehkä suurimpaan kriisiin, hän kohtaa palveluja ja toimijoita, joihin hänen ei ole tarvinnut ehkä koskaan tutustua. Palvelujärjestelmän vieraus, ammattilaisten naisvaltaisuus ja sosiaalialan kieli tuovat haasteensa avun hakemiselle ja sen vastaanottamiselle. 

Eron tuomaa häpeää sanoitetaan myös vastaanotolla: en pystynyt edes perhettäni pitämään kasassa. Häpeän, surun ja syyllisyyden tunteiden keskellä on riski eristäytyä ja lähteä käsittelemään kriisiä haitallisilla tavoilla. 

Henkilökohtaisissa keskusteluissa kysyn alkoholinkäytöstä, nukkumisesta, syömisestä, liikunnasta ja lääkityksestä.

Nina Metsä-Simola käsitteli väitöskirjassaan (2018) miesten selviytymistä erosta. Heillä riski kuolla alkoholiperäisiin syihin on vahvasti koholla. Henkilökohtaisissa keskusteluissa kysyn alkoholinkäytöstä, nukkumisesta, syömisestä, liikunnasta ja lääkityksestä. Moni mies onkin huolissaan alkoholinkäytöstään. Kun koti tuntuu tyhjältä, on yksinäistä ja paljon tyhjää aikaa eikä uni tule, on helppoa lähteä lääkitsemään oloaan alkoholilla. Kun alamme kartoittaa alkoholin käyttöä, viikon mittaan juotu määrä saattaa tulla yllätyksenä. 

Tärkeä osa työtämme on yhteistyövanhemmuuden tukeminen. Miehen hyvinvointia lisää eron jälkeen osallisuus lasten elämään. Isyys on tänä päivänä osallistuvaa ja isät haluavat olla läsnä lastensa elämässä. Osallistuva isyys vaikuttaa myös lasten ja äidin hyvinvointiin. Toimiva yhteistyövanhemmuus onkin koko perheen etu.

Teksti: Tomi Liias

Tomi Liias työskentelee Miessakit ry:n Erosta elossa -toiminnassa erotyöntekijänä.

Pääkirjoitus on julkaistu Tiimi-lehdessä 4/2021.
 

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon