Pääkirjoitus: Ole osallisuuden sillanrakentaja

Osallisuus on kans(s)alaisoikeus, minkä toteutumiseen omassa ja muiden elämässä vaikutamme väistämättä. Kyse on siitä, otammeko mukaan, avaammeko mahdollisuuksille ovia, poistammeko estäviä kynnyksiä.

Kyse on myös siitä, työnnämmekö ulos, lakkaammeko näkemästä, viemmekö ihmisyyden ja kuljemme ohi. Väitän, että näinkin me hiljaisesti hyväksyen teemme. Yksilönä, ryhmän jäsenenä, yhteiskuntana. Ja näin huumeriippuvaisista tuli muumisadun näkymättömiä lapsia. Tästä tunnen häpeää ja suruakin.

OSALLISUUSHAASTE heti käyttöön otettavaksi on seuraava: Älä suostu jokaiselle kuuluvien osallisuuden edellytysten esteeksi. Ole rohkea. Älä vaikene ulos jättämisestä ja epäkohdista. Ihmettele. Näe ja tee näkyväksi, ota puheeksi. Kuuntele ja kuule. Kohtaa tasavertaisesti ihmisenä, enemmän samanlaisena kuin erilaisena. Ole ihmisvertainen. Jos olet ammattilainen, tämä on myös ammatillinen velvollisuutesi.

Osallisuus ei tule kalliiksi, osattomuus tulee.

Ole enemmän puolesta kuin vastaan. Älä hajota vaan rakenna. Yhteistyö ihmisten kesken on tie reiluun yhteiskuntaan.

Yhteiskunnan ja järjestelmien lohkot, tasot ja käytännöt ovat ihmisen tekosia. Niihin voi kajota. Ole osallisuuden sillanrakentaja.

EIKÄ OSALLISUUS TULE kalliiksi, osattomuus tulee. Osallisuus tekee hyvää. Se on oikeus, jota ei kenenkään pidä joutua ansaitsemaan. Osallisuuden edellytysten edistämiseen liittyvät kysymykset kietoutuvat yhteen. Yksi näkökulma ei riitä.

Siksi tarvitaan monen toimijan huomiota, osaamista ja yhteistyötä. Tarvitsemme toisiamme, myös itsellemme ennestään tuntemattomia ja erimielisiä.

Yhteistyössä, siinä että kehitämme, tuotamme ja luomme yhdessä, itää mahdollisuus. Mahdollisuuksien lisäksi yhdessä tekeminen sisältää myös riskejä. Vastuu ei saa hämärtyä.

Viime aikoina esillä olleet vanhus- ja vammaispalvelujen hoidon epäkohdat ovat jatkuvasti läsnä myös päihdepalveluissa. Siksi syntyi osallisuushaaste.

IHMISVERTAISELLE joka hetki on uusi mahdollisuus. Voi tehdä toisin ja oppia. Esimerkkinä toimii Euroopan sosiaalirahaston rahoittama OK-hanke, jossa opioidikorvaushoidossa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja kehitti, toteutti ja arvioi yli 300 itse hoidossa olevaa hankekehittäjää ja kourallinen ammattilaisia.

Tehtiin ihmisten kesken ja tuloksena oli parempaa hyvinvointia, työkykyä ja arjesta suoriutumista. Pidetään yhdessä huoli, ettei osallisuus jää hankkeiden varaan.

Taina Schneider

Taina Schneider työskenteli OK-hankkeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen osahankkeessa. Tällä hetkellä hän tekee töitä THL:n Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohankkeessa.

Pääkirjoitus on julkaistu Tiimi-lehdessä 2/2019.

Muokattu viimeksi 28.01.2020.