Pääkirjoitus: Kuittirumbaa ja kansainvälisiä tuulahduksia

Työpäivät ja -viikot kulkevat usein ylinopeutta, vuodenajat vaihtuvat poikkeuksellisen nopeasti. Riittääkö aikani kaiken muun lisäksi vielä kansainvälisten rahoitushakemusten kirjoittamiseen? Pelottaako massiivinen kuittirumba liikaa vai turhaudunko yleiseurooppalaisista hallinnollisista himmeleistä?

Onko meillä järjestökentän työmuurahaisilla mahdollisuuksia kansainvälistyä vielä aikaisempaa enemmän?
 
KANSAINVÄLISET PROJEKTIT ovat muutakin kuin negatiivisia mielikuvia. Ne tuottavat parhaimmillaan konkreettisia ja pitkäkestoisia tuotoksia ja tuloksia, joita voi hyödyntää niin kotimaisella kuin kansainvälisellä järjestökentällä. Taakkaa helpottanee myös se, että viime vuosina järjestöjen ulottuvilla olevien kansainvälisten hankkeiden hallinnolliset vaatimukset ovat keventyneet.

Kansainväliset hankkeet ovat dynaamista tiimipeliä jo ensimetreistä alkaen.

Yhteistyöhankkeet ovat dynaamista tiimipeliä jo ensimetreistä alkaen. Kansainvälisten kumppaneiden hankinnassa on hyödyllistä käyttää aiemmin hyvin toimineita kumppanuuksia. Jos niitä ei vielä ole ennättänyt syystä tai toisesta muodostua, omia ideoita ja ajatuksia kannattaa ilmaista matalalla kynnyksellä. Hyvä kumppanuus perustuu vahvaan luottamukseen, eikä verkostoitumisen tärkeyttä voi koskaan korostaa liikaa. Onneksi myös kotimaiselta järjestökentältä löytyy jo ilahduttavan paljon kansainvälisten hankkeiden osaajia, jolloin sparrausapukin on aina lähellä.

TOIMINTAYMPÄRISTÖSSÄ TAPAHTUVIA MUUTOKSIA on syytä pitää silmällä. Esimerkiksi järjestöille Veikkauksen tuotoista kanavoitavien avustusten on oletettu laskevan lähivuosina. Tämä voi rohkaista ja kannustaa, mutta toisaalta myös painostaa yhä useampaa päihde- ja mielenterveysjärjestöä tavoittelemaan kansainvälisiä rahoituksia. On kuitenkin huojentavaa ajatella, että tavoitteellinen laadun ja vaikuttavuuden kehittäminen sekä palvelujen yhdenvertaisuuden parantaminen onnistuvat erinomaisesti myös kansainvälisissä hankkeissa.

Panostus kansainväliseen toimintaan kannattaa. Tällöin järjestöjen osaamis- ja kokemuspankkiin kertyy rutkasti tietoa, taitoja, kokemuksia ja kommelluksiakin, joiden saavuttaminen muutoin olisi lähes mahdotonta.

EN SIIS HUOLESTU KUITTIRUMBASTA tai ylibuukatusta kalenteristani – molempien hallitsemiseen löytyy runsaasti työkaluja. Alati neuvokkaiden ja keskustelutaitoisten kollegojen kannustusta ja tukea ei voi liiaksi korostaa. Silti pohdiskelen positiivisen uteliaalla, mutta aavistuksen epätietoisella mielellä, onnistuvatko ensi vuodelle suunnitellut kansainväliset yhteistyöhankkeet. Kyllä onnistuu!

Jukka Koskelo

Jukka Koskelo työskentelee A-klinikkasäätiössä Dopinglinkin kehittämiskoordinaattorina.

Pääkirjoitus on julkaistu Tiimi-lehdessä 5/2019. Lue lisää Dopinglinkin kokemuksista kansainvälisestä yhteistyöstä Tiimistä 5/2019.

Muokattu viimeksi 07.01.2021.