Pääkirjoitus: Apu kuuluu kaikille 

Muutaman vuosikymmenen työ päihteidenkäyttäjien kanssa on ollut avartavaa. Asioita on oppinut katsomaan monesta eri näkökulmasta. Huumeiden käyttöhuone tarkoittaa minulle ihmisille tarjottavaa apua, kirjoittaa Aino Rukkila Tiimi-lehden 4/2020 pääkirjoituksessa.

Kun puheeksi tulee huumeiden käyttöhuone, julkisuuteen kirpoaa vahvoja kannanottoja. Aihe jäi hetkeksi koronamyllerryksen jalkoihin, niin kuin monet muutkin tärkeät aiheet, mutta mielipiteet jakautuvat edelleen jyrkän kielteisistä varovaisen myönteisiin. 

Huumeiden käyttöhuoneessa ei tarvitse pelätä joutuvansa väkivallan kohteeksi.

Muutaman vuosikymmenen työ päihteidenkäyttäjien kanssa on ollut minulle erittäin avartavaa, asioita on oppinut katsomaan monesta eri näkökulmasta. Kun kirjoitan huumeiden käyttöhuoneesta, minulle se tarkoittaa ihmisille tarjottavaa apua. Käyttöhuone on tila, johon ihminen voi tulla käyttämään turvallisesti huumeita. Tilassa hänen ei tarvitse pelätä joutuvansa väkivallan kohteeksi.

Hän käyttää huumeita, kyllä. Huumeidenkäyttö on laitonta, kyllä. Käyttöhuoneessa hän saa tietoa vähemmän haitallisista käyttötavoista, hän saa tietoa päihdepalveluista ja tukea palveluihin hakeutumiseen niin halutessaan. 

Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, riippuvuuksistaan huolimatta.

Huumeidenkäyttöön liittyy paljon lieveilmiöitä ja terveysriskejä. Nämä terveysriskit ovat kaikkein suurimmat henkilöillä, joilla ei ole omaa kotia. Hygieniasta on haasteellista huolehtia rappukäytävässä tai lähimetsikössä. 

Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, riippuvuuksistaan huolimatta. Jokaisen ihmisen tulisi saada tarvitsemansa hoito ja palvelu. Päihdehoidon tulee olla monipuolista ja sen pitää ottaa huomioon ihmisen kokonaistilanne. Viikon katko ei tue päihteettömyyteen, korvaushoito ei saa olla pelkkä lääkkeenanto. Puhuttaessa päihteettömyyteen tukevista palveluista tulee muistaa, että ihmiset, heidän päihteidenkäyttönsä ja siihen liittyvät tarpeet ovat erilaisia. 

Ihmiset käyttävät huumeita, olipa käyttötiloja tai ei.

Joukossamme on ihmisiä, joilla ei ole ongelmaa päihteidenkäytöstä, ja ihmisiä, jotka päihteidenkäyttöään eivät halua tai kykene lopettamaan. Kaikille heille tulee olla heidän tarpeidensa mukaiset palvelut. Palvelut, joihin pääsee oikea-aikaisesti ja joiden sisällössä ja hoitojakson pituuksissa huomioidaan palveluidenkäyttäjän tarpeet. Palveluita tulee olla – ovatpa ne sitten päihteistä irti pääsemiseksi tarkoitettuja palveluja tai käyttöhuoneita, jotka haittoja vähentävän päihdetyön mukaisesti mahdollistavat turvallisemman käytön ja jakavat informaatiota.

Ihmiset käyttävät huumeita, olipa käyttötiloja tai ei. Kääntöpuolena sille, ettei käyttötilaa ole, ovat huumeita käyttävien ihmisten inhimillinen kärsimys ja syrjäytyminen. Seurauksiin lukeutuvat myös huumeidenkäyttöön lieveilmiöihin liittyvät ympäristöhaitat sekä turvattomuus ja pelko, joita valtaväestö ilmaisee kokevansa. 

Teksti: Aino Rukkila

Aino Rukkila työskentelee A-klinikkasäätiöllä kehittämiskoordinaattorina vertaisten osallisuutta vahvistavassa Osiksessa. Lue lisää huumeiden käyttöhuoneista käytävästä keskustelusta A-klinikkasäätiön Tietopuu-sivuston blogista.

Pääkirjoitus on julkaistu Tiimi-lehden numerossa 4/2020.

Pieni pyyntö sinulle: auta meitä saamaan enemmän näkyvyyttä päihdetyölle. Pyydämme, että tilaisimin printtiversion. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa. Tilauslomakkeen löydät tämän sivun alalaidasta.


 

Muokattu viimeksi 28.09.2020.

Tiimi-lehti

Tilaa Tiimi-lehti kotiin tai työpaikalle!

Auta meitä saamaan päihdetyölle mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa.

Ovatko osoite- tai laskutustietosi muuttuneet? Päivitä tietosi tästä

Tilaa Tiimi-lehti