Osallistumista yhdistysten toimintaan on tuettava vahvemmin

Julkaistu 18.12.2019 | Tutkimus
Jaa Artikkeli

Joka kolmannessa päihde- ja mielenterveysalan yhdistyksessä kohderyhmien edustajat osallistuvat toiminnan suunnitteluun, toteuttamiseen ja kehittämiseen vain vähän.

Vertaisyhdistyksissä osallistuminen on aktiivisinta ja jäsensidokset vahvimpia. Niissä yhdistyksissä, jotka tuottavat palveluja, osallistuminen erityisesti päätöksentekoon on vähäisempää ja jäsensidos hauraampi.  

Yhdistykset tukevat aktiivista kansalaisuutta tarjoamalla vaikuttamisen mahdollisuuksia muun muassa vertaisyhdistysten edunvalvonnassa. Palveluja tuottavissa yhdistyksissä on mahdollista vaikuttaa yhteiskunnallisesti ja poliittisesti.

Tulokset selviävät Sari Jurvansuun ja Päivi Rissasen artikkelista, joka perustuu mielenterveys- ja päihdeyhdistysten johdolle tehtyyn kyselyyn. Kyselyssä oli 199 vastaajaa.

Palkatut työntekijät aktivoivat osallistumaan   

Jotta ihmiset toiminnan kohderyhmistä voisivat osallistua vahvemmin, etenkin uuden kolmannen sektorin yhdistyksissä, aktiivisia toimenpiteitä tarvitaan. Työntekijät ovat tärkeitä monipuolisten mahdollisuuksien luomisessa.

Järjestöillä on merkitystä myös paikkoina, joissa aktiivisuudelle ei aseteta vaatimuksia. On tärkeää, että toimintaan voi osallistua omien voimavarojen, halun ja valmiuksien mukaisesti.

Jurvansuu, Sari & Rissanen, Päivi (2019): Toimijoiden osallistuminen ja aktiivisen kansalaisuuden tukeminen päihde- ja mielenterveysyhdistyksissä. Tietopuu: Tutkimussarja 2/2019.

Lisätietoa

Tutkija Sari Jurvansuu, A-klinikkasäätiö, 046 9210 804, [email protected]

MIPA-tutkimusohjelma ja Recovery-toimintaorientaatio mielenterveyspalveluissa -hanke

MIPA on A-klinikkasäätiön koordinoima ja STEA:n rahoittama 10 päihde- ja mielenterveysjärjestön, Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston sosiaalityön tutkinto-ohjelman yhteinen tutkimusohjelma.

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Recovery-toimintaorientaatio mielenterveyspalveluissa -hankkeen kanssa, jossa kehitetään toipumisorientaatioon perustuvia ratkaisuja mielenterveyspalveluihin. Rahoitus hankkeelle tulee Euroopan rakennerahasto-ohjelman kautta.

Lisää MIPAsta kerrotaan täällä. 

Muokattu viimeksi 16.01.2020.

Tiimi-lehti

Tilaa Tiimi-lehti kotiin tai työpaikalle!

Auta meitä saamaan päihdetyölle mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa.

Ovatko osoite- tai laskutustietosi muuttuneet? Päivitä tietosi tästä

Tilaa Tiimi-lehti