Nyt on hyvä hetki pohtia omaa rahapelaamista

Koronaviruksen aiheuttamat taloudelliset hankaluudet, stressi ja huoli voivat lisätä rahapelaamista. Omia rahapelaamisen tapoja kannattaa nyt tarkkailla, muistuttaa Puhutaan rahapelaamisesta -verkosto. 

Arkirutiinit ovat monella muuttuneet koronaviruksesta johtuvan poikkeustilanteen vuoksi. Taloudelliset hankaluudet sekä epävarman tilanteen aiheuttaman huolen ja stressin kasvaminen voivat lisätä rahapelaamista. Osalle oman pelaamisen kontrolloiminen on vaikeaa. Nyt on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan rahapelaamistaan, muistuttaa pohtimiseen työkaluja koonnut Puhutaan rahapelaamisesta -verkosto Peluurin verkkosivuilla.

Pohdi näitä

Arvioi pelaamistasi

Netistä löytyy tukea siihen, miten voit seurata ja arvioida rahapelitapojasi. Mieti pelaamisen hyödyt ja haitat. Päiväkirjan pitäminen pelaamisesta on suositeltavaa.

Punnitse voiko vähentynyt rahapelitarjonta olla mahdollisuus muuttaa pelitapojasi

Rahapeliautomaatit kaupoissa, kioskeissa ja muissa pelipaikoissa on suljettu. Samoin mahdollisuus urheiluvedonlyöntiin on vähentynyt. Jos olet pelannut näitä paljon, on nyt hyvä hetki pohtia pelaamisen vähentämistä tai siitä luopumista.

Huomioi, että monet nettipelit koukuttavat

Netissä pelattavat rahapelit ovat enimmäkseen hyvin koukuttavia. Niissä on mahdollista hävitä paljon rahaa lyhyessä ajassa. Jos pelaat, tutustu ja ota käyttöön tarjolla olevia pelaamisen hallinnan välineitä (esimerkiksi aikamuistuttaja, rahansiirto- ja tappiorajat). Osa rajoista on Veikkauksen tarjoamissa peleissä pakollisia. Aseta rajat rehellisesti arvioiden omaan talouteen sopivalle tasolle.

Tarkkaile talouttasi

Monella tämänhetkinen tilanne aiheuttaa taloudellista huolta ja epävarmuutta. Rahapelit voidaan nähdä ratkaisuna ja toivon tuojana tällaisessa tilanteessa, mutta pelatessa on myös mahdollista kurjistaa omaa taloutta entisestään. Rahapelejä pelatessa on tärkeätä suunnitella pelaamiselle budjetti. Pelisivustolla kulutusraja kannattaa asettaa ja pitää siitä kiinni. Muista, että rahapelejä ei kannata pelata lainarahalla. Pikavippien ja lainojen korot ovat korkeita ja voivat saada talouden sekaisin pitkäksi aikaa. Jos ei pelaa, niin ei voi myöskään hävitä rahaa. Pohdi, onko rahaa säästynyt pelikoneiden sulkemisen tai nettipelien väliin jättämisen jälkeen?

Keinoja selvitä ilman liiallista rahapelaamista

Tunnista pelihimo

Pysähdy tarkkailemaan tunnetta. Anna sen mennä ohi. Hetken pysähtyminen on hyvä keino välttää pelaamisen aloittaminen. Sinä päätät, johtaako pelihimo pelaamiseen.

Pidä kiinni arjen rutiineista

Suunnittele päiväsi etukäteen. Pidä kiinni hyvästä uni- ja ruokarytmistä. Tee itsellesi lista asioista, jotka tuovat sinulle mielihyvää. Tykkäätkö ulkoilla, lukea kirjaa, katsoa televisiota tai tehdä ruokaa? Valitse sinulle sopivat mukavat tekemiset.

Tarkkaile tunteitasi, pelaaminen on huono tunteiden säätelijä

Rahapelaaminen ei toimi ahdistuksen tai stressin hallinnan välineenä. Liiallisella pelaamisella on usein haittoja, jotka saattavat lisätä huonoa oloa.

Hae apua peliongelmaan

Netissä on tarjolla apua ja tukea peliongelmaan, vaikka koronan vuoksi monet kasvokkaisia palveluita tarjoavat paikat ovat sulkeneet ovensa. Netissä apua ja tukea tarjoavat esimerkiksi A-klinikkasäätiön ja Sininauhaliiton Peluuri, A-klinkkasäätiön Päihdelinkki ja Sosped-säätiön Pelirajat’on.

A-klinikkasäätiö kuuluu Puhutaan rahapelaamisesta -verkostoon, jonka tavoitteena on rahapelaamiseen liittyvän julkisen keskustelun ja kampanjoinnin keinoin lisätä tietoa rahapelien riskeistä ja vähentää ongelmaan liittyvää häpeää. Lisätietoja verkostosta löydät täältä.

Muokattu viimeksi 09.04.2020.