18.09.2023 | Näkökulma
Myös pojat ja miehet kärsivät kehohäpeästä
Voisi kuvitella, että somen tuodessa kenelle tahansa mahdollisuuden olla esillä, myös mieskuvamme laventuisi. Onkin käynyt päinvastoin ja näkemämme kuvasto tuottaa häpeää, riittämättömyyttä sekä pahimmillaan rajoittaa elämää. Kehohäpeästä on kuitenkin keinoja päästä eroon ja tulla sinuiksi itsensä kanssa, kirjoittaa hankepäällikkömme ja poikien kehonkuvaan keskittyneen RESET-hankkeen asiantuntija Hanna-Kaisa Jussila.
Yle Uutiset kysyi suomalaisilta kehohäpeästä. Kyselyyn vastanneista 10 946 henkilöstä yli 70 % kertoi tuntevansa kehohäpeää. Myös Iltalehden lukijoilleen teettämässä kyselyssä kolme viidestä suomalaisesta miesvastaajasta kertoi kokevansa ulkonäköpaineita vähintään toisinaan.
Ymmärrys kehorauhan tärkeydestä kaikille sukupuolille kaipaa vielä laajennusta, sillä kehohäpeä ja ulkonäköpaineet koskettavat myös poikia ja miehiä.
Mediakuvastomme täyttyi aiemmin pääasiassa julkisuuden henkilöistä, jotka toistivat ja tuottivat tiukkoja ulkonäkövaatimuksia mieskehon suhteen. Näissä ns. ihannekehoissa yhdistyi lihaksikkuus, rasvattomuus, lihaserottuvuus ja siisti iho.
Voisi kuvitella, että somen tuodessa kenelle tahansa mahdollisuuden olla esillä, mieskuva laventuisi. Mutta esillä ei edelleenkään ole kaikenlaisia kehoja. Nyt mieskehoja kyllä löytyy somesta ja paljon, mutta kuvasto on edelleen hyvin yksipuolinen – erityisesti, kun kuvassa ollaan ilman paitaa. Norjan yleisradio havaitsi tämän vastikään luodessaan testimielessä TikTokiin valeprofiilin 13-vuotiaasta, ja havaitsi, että sovelluksen syöte täyttyi viidessä tunnissa 90 %:sti lihaksista ja lisäravinteista.
Miksi sillä on väliä, millaisia ulkonäköihanteita on vallalla ja minkälaisia piirteitä arvostamme? Kokemuksella siitä, että oma olemus ei sovi normiin eikä vastaa ulkonäköihanteita, on yhteys hyvinvointiin.
Kapean kehokuvaston myötä kauneusihanne alkaa virheellisesti edustaa käsitystä normaalista. Niin sanottujen ihannekehojen jatkuva näkeminen ja kehoihanteen sisäistäminen tuottaa kehotyytymättömyyttä.
Sosiaalisen median vaikutuksia miesten kehonkuvaan on tutkittu vasta vähän, mutta on havaittu, että fitness-aiheisille somesisällöille altistuminen ja oman ulkonäön vertaaminen muihin on yhteydessä kehotyytymättömyyteen sekä lisäravinteiden ja dopingaineiden käyttöön. Somen tarjoama yksipuolinen kuvasto vääristää käsitystä mieskehoista.
Kuvasto, jota näemme, tuotamme ja jaamme vaikuttaa meihin. Tämä kaikki hämärtää käsitystä siitä, miten niin sanottu ihannekeho voidaan saavuttaa ja erehdymme laittamaan yhtäläisyysmerkit hyvinvoinnin ja kehoideaalin välille.
Kuvasto tuottaa vertailua ja riittämättömyyttä, ja sitä kehohäpeää, jonka myötä oma keho voi muuttua ahdistavaksi ja olo elämistä rajoittavaksi myös uimarantasesongin ulkopuolella. Jokin miehisyydessä ja siihen liitetyissä odotuksissa ja normeissa rajoittaa miesten mahdollisuuksia puhua kehohäpeän ja -tyytymättömyyden kokemuksistaan ja tunteistaan, mutta puhua niistä kannattaisi.
Avataksemme tätä keskustelua, kutsuimme kahden vuoden ajan RESET – pojat ja kehot -yhteishankkeessa sekä pojaksi identifioituvia että heidän parissaan työskenteleviä ammattilaisia puhumaan ulkonäköpaineista ja kehosuhteesta. Hanke päättyy, mutta työ jatkuu. Tuottamamme maksuttoman RESET-keskustelumallin avoin ja luottamuksellinen ilmapiiri mahdollistaa jatkossakin keskustelun ja kokemusten jakamisen, mikä on aiheessa kuin aiheessa askel apuun.
Tykkää, jaa