Kolumni: Rukseja kaavakkeissa

Julkaistu 03.06.2019 | Köyhyys
Jaa Artikkeli

Viime vuosina olen kuullut kasvavassa määrin kommentteja siitä, miten politiikan tekeminen ja tutkimus ovat etääntyneet ihmisten arjesta ja kokemuksista. Poliitikot näkevät syrjäytymisen ja huono-osaisuuden vain numeroina ja laskelmina.

Niitä poliitikoille tuottavat tutkijat hankkivat köyhyyttä koskevat aineistonsa näppärästi rekistereistä tai kyselyfirmoista, jolloin koko homma hoituu näyttöpäätteeltä kohtaamatta yhden yhtä tutkittavaa ihmistä.

Elämän monimutkaisuus näyttää typistyneen binäärikoodiksi 0 ja 1.

Elämän monimutkaisuus näyttää typistyneen syrjäytymistä ja huono-osaisuutta koskevassa päätöksenteossa ja tutkimuksessa binäärikoodiksi 0 ja 1. Syrjäytyminen ja huono-osaisuus ovat rukseja digitaalisten lomakkeiden vastauskohdissa. Ruksaukset on todennäköisesti tehnyt sosiaalitoimiston virkailija tai joku työkkäristä – ei ainakaan syrjäytynyt ihminen itse.

JOKU VOISI VÄITTÄÄ ihmisten korvaantuneen rukseilla, koska Suomea johdettiin neljä vuotta insinöörilogiikalla.

Syrjäytymisestä ja huono-osaisuudesta päästään, kunhan ruksien mukaisesti vaihdetaan oikeat varaosat paikalleen. Jos sekään ei auta, niin vika on ihmisessä ja korjaantuu pakottamalla.  

En kuitenkaan jaksa uskoa, että yhden insinöörin hallintalogiikka olisi etäännyttänyt poliitikot ja tutkijat huono-osaisten ihmisten arjesta ja muuttanut syrjäytyneet rukseiksi. Pikemminkin kyse on digitalisoituneen nykyisyyden abstraktista olemuksesta, joka suorastaan kutsuu poliitikkoja ja tutkijoita jäsentämään todellisuutta vain nollina ja ykkösinä.

Todellisuus rakennetaan ja rakentuu näyttöpäätteillä, joissa ihminen on ainakin toistaiseksi läsnä vain välillisesti.  

JOKA IKINEN AAMU, kun törmään Helsingin Hakaniemessä Ympyrätalon edessä flänäpäissään joraavaan spurgujengiin, tunnen pistoksen sydämessä. Osallistun yhteiskunnalliseen keskusteluun päihteistä, syrjäytymisestä ja huono-osaisuudesta, mutta en usko tietäväni paljoakaan sodanajan naisten muistomerkin olohuoneekseen tehneiden ihmisten sosiaalisesta todellisuudesta.

Jonain aamuna aion rohkaistua ja uskaltautua porukan juttusille. Haluan todistaa itselleni, etteivät nuo ihmiset ole minulle vain rukseja digikaavakkeissa.

Mikko Salasuo

Mikko Salasuo on Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian dosentti ja työskentelee vastaavana tutkijana Nuorisotutkimusverkossa.

Kolumni on julkaistu Tiimi-lehdessä 3/2019.

Muokattu viimeksi 28.01.2020.