Kolumni: Pullopostia Kurvista

Helsingin kaupunginmuseon näyttely Johan Knut Harjusta (1910–1976) on uskomaton matka yhteiskunnan reunalle, kirjoittaa Mikko Salasuo Tiimi-lehdessä 1/2020.

Julkaistu 28.02.2020 | Alkoholi
Jaa Artikkeli

Helsingin kaupunginmuseon näyttely Johan Knut Harjusta (1910–1976) on uskomaton matka yhteiskunnan reunalle. Helsingin itäisen kantakaupungin siltojen alla, yömajoissa ja alamaailmassa 1960- ja 1970-luvuilla elänyt Harju tallensi näkemäänsä, kokemaansa ja kuulemaansa paperille. Kirjoituksia ja piirroksia kertyi kaikkiaan noin 20 000 sivua. Tämä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kokoelmissa säilytettävä muistitietoaineisto muodostaa näyttelyn perustan.
 
Kävin näyttelyssä kahdesti. Ensimmäisellä kerralla kaiken huomion vei Harjun omintakeinen elämäntapa. Hän vertasi itseään Lönnrotiin, sillä erotuksella, että repun sijaan hän otti mukaan pullon lähtiessään keräämään aineistoa.

Hänen reviiriään olivat Kallion, Vallilan, Sörnäisten ja Hermannin kadut, kujat, puistot ja ratapihat. Elämä asunnottomana alkoholistina oli ankaraa ja korutonta, mutta jokin siinä kiehtoi suunnattomasti Harjua. Ikään kuin laitapuolen kulkijan elämäntapa olisi ollut hänelle tietoinen valinta.

Näyttelyn toinen ulottuvuus, johon paneuduin toisella käyntikerralla, on Harjun muistiinpanoista piirtyvä kuvaus katujen elämästä ja ihmisistä. Nopeasti kasvaneen pääkaupungin varjoissa eli joukko ihmisiä, jotka eivät vallanneet Vanhaa tai lähteneet Ruotsiin hitsaamaan Volvoja. Heidän maailmaansa Harju käsittelee inhimillisesti ja terävänäköisesti. 

Johan Knut Harju otti mukaansa pullon lähtiessään keräämään aineistoa.

Muistiinpanot ovat täynnä kirjoituksia juopoista, prostituoiduista, pikkurikollisista ja huumeongelmaisista. Harjun piirroksissa hetket ja tapahtumat näiden näkymättömien ihmisten elämästä heräävät henkiin.
 
Näyttelyn avajaisissa oppaakseni lähti ystäväni Huli, jolla on kokemusta asunnottomuudesta ja elämästä kaupungin varjoissa. Huli on yksi Harjun näyttelyn kokemusoppaista, jotka kertovat lauantaisin kiinnostuneille omasta katuelämästään. Jos siis Harjun muistiinpanot, piirrokset ja elämänkontekstit eivät jollekulle riitä katujen elämän tavoittamiseen, museokokemusta voi syventää kokemusoppaiden elämänmakuisilla muisteluilla ja kertomuksilla.
 
Pullopostia Kurvista -näyttely kolahti minulle kovaa. Se puhutteli minua yhtä lailla sosiaalihistorioitsijana ja päihdetutkijana kuin helsinkiläisenä ja ihmisenä. Tavattoman monitasoinen ja peittelemätön näkymä yhteiskunnan reunalle kosketti ja jätti vahvoja muistijälkiä.
 
Jos liikutte tänä keväänä Senaatintorin kulmilla, niin vierailkaa Johan Knut Harjun maailmassa. Laitapuolen Lönnrotin kuvaukset ovat edelleen yhtä ajankohtaisia kuin kirjoitushetkellään 50 vuotta sitten.

Mikko Salasuo

Mikko Salasuo on Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian dosentti ja työskentelee vastaavana tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa.

Kolumni on julkaistu Tiimi-lehdessä 1/2020.


Pullopostia Kurvista -näyttely perustuu helsinkiläisen Johan Knut Harjun muistikirjojen teksteihin ja piirroksiin. Se on esillä Helsingin kaupunginmuseossa 29.3.2020 saakka. Museo on avoinna ma–pe kello 11–19 ja la–su kello 11–17 osoitteessa Aleksanterinkatu 16. Aina vapaa pääsy.
 

Pieni pyyntö sinulle: auta meitä saamaan enemmän näkyvyyttä päihdetyölle. Pyydämme, että tilaisit Tiimin printtiversion. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa.

Muokattu viimeksi 31.03.2020.