Kolumni: Päihdehoitoa lääkkeeksi talouskriisiin

Päihdeongelmien varhainen tunnistaminen ja hoito säästää yhteiskunnan kustannuksia, kirjoittaa ylilääkäri Margareeta Häkkinen kolumnissaan Tiimi-lehdessä 3/2020. Päihdehoidosta ei saa säästää, sillä päihdehoidolla voidaan säästää.

Koronavirus ei uhkaa päihdepotilaita vain vakavalla taudilla. Terveyden lisäksi viruksenpahalainen vie meiltä rahat. Yhteiskunnan ahdingossa päihdehoidon on noustava uuteen kamppailuun rahoituksestaan ja oikeutuksestaan. 

Niukkuuden aikakaudella päihdeongelmat on medikalisoitava. Medikalisaatiolla tarkoitetaan asioiden pitämistä lääketieteellisinä, lääketieteen keinoin hoidettavina ongelmina. Termiin liitetään usein negatiivinen kaiku: arkipäiväisiä ongelmia ylidiagnosoidaan ja ylihoidetaan. Päihdesairauksien kohdalla ylidiagnosointi on turha pelko, kun valtaosa päihderiippuvaisista on hoidon ulkopuolella. Arkipäiväiset päihdeongelmat pitääkin nähdä oikeina, hoidettavina sairauksina.

Ilman päihdehoitoa alkoholiongelmaisten ihmisten hoidon kokonaiskustannukset kasvoivat.

Päihdehoidosta ei saa säästää, sillä päihdehoidolla voidaan säästää.

Hiljattain Siun sotessa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että päihdepalvelujen piirissä olevien alkoholiongelmaisten sote-kustannukset olivat merkittävästi matalammat kuin päihdehoidon ulkopuolelle jääneillä. Ilman päihdehoitoa alkoholiongelmaisten hoidon kokonaiskustannukset kasvoivat, kun ongelmat komplisoituivat ja päihdehoidon ulkopuolelle jääneet päätyivät erikoissairaanhoidon hoidettaviksi. Säästövinkiksi tutkijat tarjoavat päihdeongelmien varhaista tunnistamista ja hoitoa.

Päihdehoidon tarve on kasvussa, mutta tarkoitus ei pyhitä keinoja. Nykytiedon valossa aromaterapiat voidaan hoitovalikosta unohtaa, vaikkei korona olisikaan vienyt hajuaistia. Päihdeongelmaiset on hoidettava tehokkaiksi osoitetuilla menetelmillä. Tutkimusnäyttöön perustuvia vaihtoehtoja on lääkehoidosta viimeisimpään terveysteknologiaan, perinteisempiä keinoja unohtamatta.

päihdehoidossa kannattaa satsata yhteistyöhön oman paremmuuden kilpalaulannan sijasta.

Tuoreessa kansainvälisessä tutkimuskatsauksessa todetaan, että AA-ryhmät ovat alkoholiriippuvaisille mahdollisesti tehokkain keino pysyä selvin päin. Raittiuden kestossa ja juomisen vähentämisessä AA oli vähintään muiden hoitokeinojen veroinen.

Päihdehoitopaikoissa kokoontuvat AA-ryhmät ovat esimerkki siitä, että päihdehoidossa kannattaa satsata yhteistyöhön oman paremmuuden kilpalaulannan sijasta. Kaikki hoidot eivät sovi kaikille, joten hoitopaikoilla täytyy olla valikoimassaan erilaisia tehokkaita vaihtoehtoja. 

Kriisin ja epävarmuuden jatkuessa täytyy huolehtia siitä, ettei korona vie rahojen lisäksi empatiakykyä. Vaikka oma terveys ja toimeentulo huolettaisivat, ei pidä sortua hyökkäävään oman edun puolustamiseen. Sosiaalinen laumaeläin tuskin voi hyvin, jos heikompiosaiset ympärillä kärsivät. Vaikuttavasta päihdehoidosta hyötyvät myös raittiit.

Teksti: Margareeta Häkkinen

Margareeta Häkkinen työskentelee A-klinikka Oy:n laitospalvelujen ylilääkärinä.

Kolumni on julkaistu Tiimi-lehden numerossa 3/2020.

Pieni pyyntö sinulle: auta meitä saamaan enemmän näkyvyyttä päihdetyölle. Pyydämme, että tilaisit Tiimin printtiversion. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa. Tilauslomakkeen löydät sivun alalaidasta.
 

Muokattu viimeksi 16.06.2020.

Tiimi-lehti

Tilaa Tiimi-lehti kotiin tai työpaikalle!

Auta meitä saamaan päihdetyölle mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa.

Ovatko osoite- tai laskutustietosi muuttuneet? Päivitä tietosi tästä

Tilaa Tiimi-lehti