Kolumni: Lääke kulkutauteihin

Viina on ollut kansan keskuudessa suosittu ”lääke” vaivaan kuin vaivaan. Mikko Salasuo kertoo Tiimi-lehden 3/2020 kolumnissaan, kuinka alkoholilla ”ehkäistiin” espanjantautia sata vuotta sitten.

Julkaistu 24.06.2020 | Alkoholi
Jaa Artikkeli

Sata vuotta sitten pandemia iski Suomeen. Vuosina 1918–1920 jyllännyt espanjantauti oli tuhoisa influenssaepidemia, joka tappoi maailmassa 30–60 miljoonaa ihmistä. Suomessakin kuolleiden määrän arvioidaan olleen yli 20 000 henkeä.

Epidemian torjuntaan käytettiin samoja keinoja kuin sata vuotta myöhemmin koronan kohdalla. Eila Linnanmäki kertoo aihetta käsittelevässä väitöskirjassaan, miten ihmisiä ohjeistettiin välttämään julkisia kokoontumisia ja kerääntymistä samoihin tiloihin. Ohjeissa korostettiin hygieniaa ja raitista ilmaa.

Taudin hoitoon ei ollut lääkettä ja sairaalapaikkojakin oli vain varakkaille, joten ennaltaehkäisy oli ainoa tarjolla ollut strategia taudin nujertamiseen.

Pakinoitsijat irvailivat kansalaisten kuvittelevan, että parasta lääkettä tautiin olisi virolainen pirtu.

Kulkutaudin riehuessa pahimmillaan kansan keskuudessa alkoi liikkua kertomuksia alkoholin parantavasta vaikutuksesta. Esimerkiksi Ilkka-lehdessä varoiteltiin uskomasta tarinaan, jonka mukaan ”joku kurikkalainen poika on kolme kertaa parantunut keuhkokuumeesta pontikalla”.

Pakinoitsijat puolestaan irvailivat kansalaisten kuvittelevan, että parasta lääkettä tautiin olisi virolainen pirtu.
 
Kun tarinat alkoholista lääkkeenä levisivät laajemmin, lääkärit eri puolilla Suomea raportoivat joutuneensa ”kansan” ahdistelemaksi. Vastaanotoille tultiin hakemaan ”lääke”-reseptiä. Sanomalehdet julkaisivat huhtikuussa 1919 kirjoituksen, jonka oli allekirjoittanut joukko Suomen raittiiden lääkärien liiton jäseniä:

”Melkein kaikki tiedemiehet, jotka ovat tutkineet alkoholin vaikutusta tarttuviin tauteihin, joko kokeellisesti tai tilastotieteen avulla, ovat tulleet siihen yksimieliseen tulokseen, että alkoholi jo verrattain pienissä määrissä nautittuna vaikuttaa niissä epäedullisesti. Käsittämättömältä tuntuu, että alkoholi missään muodossa vaikuttaisi estävästi tai parantavasti nykyään täällä liikkuvassa vaikeassa influenza- eli espanjantautiepidemiassa.”

Sata vuotta espanjantaudin jälkeen iski korona. Alkon myynti kasvoi ensimmäisen kuukauden aikana 23 prosenttia edellisvuodesta.
 
Alkoholi on kansan keskuudessa kaikkivoipa lääke.

Teksti: Mikko Salasuo

Mikko Salasuo on Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian dosentti ja työskentelee vastaavana tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa.

Kolumni on julkaistu Tiimi-lehdessä 3/2020.

Pieni pyyntö sinulle: auta meitä saamaan enemmän näkyvyyttä päihdetyölle. Pyydämme, että tilaisit Tiimin printtiversion. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa. Tilauslomakkeen löydät tämän sivun alalaidasta.

 

Muokattu viimeksi 24.06.2020.