Kolumni: Hengissä mukana

Kuollutta et pysty enää hoitamaan. Tiimi-lehden kolumnisti, päihdelääkäri Margareeta Häkkinen on erityisen huolissaan nuorten lisääntyneistä huumekuolemista. Alaikäiselläkin voi olla usean vuoden kestänyt päihderiippuvuus.

Pitäkää potilaat hengissä siihen asti, kunnes he ovat itse valmiita lopettamaan päihteiden käytön. Näin neuvoivat Päihdesairaalan vertaiset tulevia päihdelääkäreitä.

Aluksi viesti tuntui minusta lohdulliselta. Sillä, miten hyvin osaa motivoivan haastattelun teorian, ei olekaan niin suurta merkitystä. Retkahdukset kuuluvat taudinkuvaan, joskus hyvin montakin kertaa. Yhä huonommassa kunnossa hoitoon tuleva tuttu potilas on kuitenkin tullut hoitoon. Ehkä hän on nyt valmis.

Mietittyäni tarkemmin vertaisten tärkeää neuvoa en ollutkaan enää huojentunut. Päihdepotilaan viimeinen katko ei aina johdu raitistumisesta. Päihteidenkäyttäjä on suuressa riskissä kuolla ennenaikaisesti.

Nuorten päihdehoidon tarpeeseen pitää oppia reagoimaan entistä paremmin.

Päihderiippuvaisen kuoleman riski on erityisen suuri heti laitoshoidon jälkeen. Myös hoidon ääripäässä, sairaalan tehohoidossa, riski liittyy kotiin paluuseen. Kirjaimellisesti huonossa hapessa tehohoitoon päätynyt päihteidenkäyttäjä selviää vaikeasta sekamyrkytyksestään todennäköisesti lähes pelkällä säikähdyksellä. Sen sijaan vuosi kotiutumisen jälkeen kuolleisuuden riski on muihin tehohoidossa olleisiin verrattuna jo huomattava.

Huumekuolemien huolestuttava trendi on nuorten lisääntyneet myrkytykset. Lukemat ovat vieläkin pieniä, mutta vähäinenkin määrä nuorten huumekuolemia on liikaa. Suurin osa päihteidenkäyttäjien kuolemista tapahtuu vuosia hoitoon hakeutumisen jälkeen, joten periaatteessa aikaa on. Vaikeimmassa tilanteessa olevien kohdalla aika voi kuitenkin loppua jo nuorena. 

Alaikäiselläkin voi olla usean vuoden kestänyt, aktiivinen päihderiippuvuus. Pelkkä nuorten päihdeongelmien ennaltaehkäisyn ja varhaisen tunnistamisen kehittäminen ei silloin enää riitä. Hoitojärjestelmämme pitää oppia reagoimaan entistä paremmin myös nuorten päihdehoidon tarpeeseen. Päihdehoidon osaamiseen täytyy panostaa niin nuorten terveyspalveluissa kuin kouluissa ja lastensuojelussa.

Perinteisen kauhistelun ja pelottelun sijasta nuorille täytyy tarjota kiihkotonta, mutta valpasta tukea ja hoitoa. Pelkän iän vuoksi ei pidä jättää mitään hoitovaihtoehtoja pohtimatta eikä tarvittaessa käyttämättä.

Kuolleisuus on pienempää niillä päihdepotilailla, jotka pistäytymisen sijasta sitoutuvat hoitoon. Kun päästään hengissä pitämisestä päihteidenkäytön lopetuksen tukemiseen, ollaan tutummilla reiteillä. Kyllä meillä päihdehoidossa siihen keinoja ja osaamista on. Ratkaisevaa on, miten käytämme ajan ensimmäisen hoitokontaktin ja lopettamishalun syntymisen välissä.

Teksti: Margareeta Häkkinen

Margareeta Häkkinen työskentelee A-klinikka Oy:n laitospalvelujen ylilääkärinä.

Kolumni on julkaistu Tiimi-lehden numerossa 2/2020.
 

Pieni pyyntö sinulle: auta meitä saamaan enemmän näkyvyyttä päihdetyölle. Pyydämme, että tilaisit Tiimin printtiversion. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa. Tilauslomakkeen löydät sivun alalaidasta.

Muokattu viimeksi 24.04.2020.

Tiimi-lehti

Tilaa Tiimi-lehti kotiin tai työpaikalle!

Auta meitä saamaan päihdetyölle mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa.

Ovatko osoite- tai laskutustietosi muuttuneet? Päivitä tietosi tästä

Tilaa Tiimi-lehti