Euroopan köyhyyden vastainen verkosto vetoaa johtajiin

Euroopan köyhyyden vastainen verkosto vetoaa EU-johtajiin: nyt on keskityttävä haavoittuvimpien ryhmien suojeluun.

Eurooppalaisten johtajien on keskityttävä suojaamaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia koronavirusepidemian vaikutuksilta, vaatii Euroopan köyhyyden vastainen verkosto EAPN. Verkosto on huolissaan paitsi kriisin terveysvaikutuksista, myös sen sosiaalisista ja taloudellisista vaikutuksista haavoittuvimpiin ihmisiin. Kriisi osuu pahiten köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa oleviin ja heidän perheisiinsä, verkosto muistuttaa.

Verkosto vetoaa EU-päättäjiin, joilla on Eurooppa-neuvoston videokokous 26. maaliskuuta. Siinä käsitellään koronavirustilanteen hallintaa. EAPN kehottaa ministerineuvostoa lähettämään painavan viestin, että haavoittuvimmat ryhmät ja heitä tukevat kiireelliset toimet asetetaan ensisijalle ja että neuvoston jäsenet tunnistavat tarpeen vahvistaa sosiaalisen suojelun järjestelmiä, jotta myös tulevista kriiseistä selvitään.

Suomen köyhyyden vastainen verkosto on toimittanut kansainvälisen EAPN-verkoston avoimen kirjeen pääministeri Sanna Marinille. Suomen verkoston (EAPN-Fin) puheenjohtajana toimii A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Olavi Kaukonen.

Suurimmassa riskissä koronakriisin vuoksi ovat köyhyyttä kokevat ihmiset, jotka ovat työttöminä tai töissä matalapalkka-aloilla ja epävarmoissa työsuhteissa. Riski ulottuu heidän perheisiinsä ja koskee erityisesti lapsiperheitä. Riskiryhmässä ovat myös vanhat ja vammaiset ihmiset, asunnottomat ja maahanmuuttajat. Heille koituu kriisistä sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia: tulot pienenevät ja he joutuvat eristyksiin muista.

Erityisen vaikea on asunnottomien tilanne. Heillä ei ole paikkaa, jonne vetäytyä välttämään sosiaalisia kontakteja, ja siksi he altistuvat virukselle muita pahemmin. 

EAPN, European Anti-Poverty Network, on köyhyyttä vastaan toimivien organisaatioiden ja verkostojen suurin eurooppalainen yhteenliittymä. Se edustaa yli 6 000 organisaatiota 32 Euroopan maasta. Ne tekevät suoraan työtä köyhyyttä kokevien ihmisten kanssa. 

Uutisen EAPN:n avoimesta kirjeestä löydät Suomen köyhyyden vastaisen verkoston sivuilta.

Muokattu viimeksi 30.09.2020.

Tiimi-lehti

Tilaa Tiimi-lehti kotiin tai työpaikalle!

Auta meitä saamaan päihdetyölle mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa.

Ovatko osoite- tai laskutustietosi muuttuneet? Päivitä tietosi tästä

Tilaa Tiimi-lehti