A niin kuin addiktio

Addiktiot voivat koskettaa meitä kaikkia. Älä siis jää yksin, sillä apua on aina saatavilla!

Addiktiot voivat koskettaa meitä kaikkia. A niin kuin addiktio -kampanjamme tavoitteena on rohkaista haitallisten addiktioiden kanssa kamppailevia ihmisiä ja heidän läheisiään hakemaan apua. Älä siis jää yksin, sillä apua on aina saatavilla! 

Riisumme addiktioista niihin liitetyn, mieltä lannistavan häpeäleiman. Jokaisella on oikeus saada apua ja palveluita päihde- ja riippuvuusongelmiin. Ota siis ensimmäinen askel avun hakemiseksi, kamppailetpa sitten itse riippuvuuden aiheuttamien haittojen kanssa tai olipa sinulla esimerkiksi perheessä, ystäväpiirissä tai työpaikalla apua tarvitseva ihminen.  

Jokaisella on oikeus saada apua päihde- ja riippuvuusongelmiin.

Addiktiivisuutta tunnistetaan lukuisten erilaisten aineiden ja käyttäytymismuotojen yhteydessä, esimerkkeinä alkoholi, huumausaineet, dopingaineet, rahapelaaminen, digipelaaminen, seksi tai vaikkapa tietynlaisen kehon tavoittelu. A niin kuin addiktio -kampanjassa A-kirjain tarkoittaa juuri tätä haitallisten addiktioiden laajaa kirjoa.

Addiktiot ovat aikamme elämänilmiö. Nykyisin tiedämme yhä enemmän addiktioiden syntymekanismeista. Kun ymmärrämme, että riippuvuudet vaikuttavat meissä samojen kehityskulkujen kautta, oivallamme myös, että addiktiot voivat tulla kenen tahansa elämään monella eri tavalla. 

Lähtökohtamme kohdata addiktioita aiheuttavia aineita tai toimintaa sen sijaan ovat hyvin erilaiset. Toisista lähtökohdista on vaikeampi ponnnistaa kuin toisista, paljon vaikkapa riippuu siitä, millaiset suojaavat tekijät saamme turvaksemme elämään lapsuudessa ja nuoruudessa.

Kampanjamme keskiössä olevaa kampanjavideota kuljettaa kertosäe Juice Leskisen kappaleesta Aamu alkaa A:lla. Laulaja Netta Laurenne on tehnyt siitä kampanjaan uuden version. Alkuperäinen kappale julkaistiin Pyromaani palaa rikospaikalle -albumilla vuonna 1985. Kappale peilasi ilmestymisaikanaan riippuvuutta alkoholista, mutta nykyään A:n voi ajatella tarkoittavan kaikkia haitallisia addiktioita. 

Kysy lisää!

Addiktiot aikamme elämänilmiönä. Toimitusjohtaja Hannu Jouhki, 040 6690 519, hannu.jouhki(at)a-klinikka.fi.
Kampanja ja addiktioihin liittyvät asiantuntijahaastattelut. Viestintäpäällikkö Minna Hietakangas, p. 050 4727 846, minna.hietakangas(at)a-klinikka.fi.

Älä jää yksin, apua löytyy aina

Älä jää yksin, jos sinulla on ongelmia päihteiden tai muiden riippuvuuksien kanssa. A-klinikkasäätiön Päihdelinkkiin on koottu tietoa esimerkiksi hoitopaikoista, netti- ja puhelinpalveluista ja vertaistukiryhmistä. Siirry tästä Päihdelinkkiin.

Image
Riippuvuudet nyt 2021

Kohtaamme verkossa ja kasvokkain

A-klinikkasäätiöllä autamme kaikille avoimissa ja maksuttomissa verkkopalveluissamme matalalla kynnyksellä. Kohtaamme kasvokkain kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset. Vapaaehtoisemme jalkautuvat jakamaan apua kadulla.  

Päihdelinkki

Päihdelinkki on Suomen suurin verkkopalvelu päihteistä ja riippuvuuksista. Se tarjoaa laajan tietopankin, neuvontaa ja vertaistukea.

Nuortenlinkki

Nuorten omalla sivustolla teemana ovat esimerkiksi päihteet, pelaaminen ja netinkäyttö. Neuvontapalvelussa auttavat ammattilaiset. 

Dopinglinkki

Dopinglinkki on lajissaan ainoa Suomessa, tietoa ja terveysneuvontaa kuntodopingista tarjoava verkkopalvelu.

Katuklinikka

Helsingissä, Tampereella ja Oulussa toimiva Katuklinikka auttaa huumeita käyttäviä ihmisiä, joita matalimmankaan kynnyksen palvelut eivät tavoita.  

Völjy

Völjy auttaa huumeita käyttäviä ihmisiä Tampereella ja ratkoo asumisen solmuja. Sen yhteydessä toimiva Tykö tekee etsivää asunnottomuustyötä.

Jalma

Jalma tekee jalkautuvaa työtä maahanmuuttajataustaisten nuorten parissa pääkaupunkiseudulla.

Osis

Helsingissä toimiva Osis tarjoaa mahdollisuuden toimia vertaisena muille päihdemaailmassa eläville ihmisille. 

Lasinen lapsuus

Lasinen lapsuus järjestää nettivertaisryhmiä ja chatteja lapsuudessaan vanhempiensa päihteiden käytöstä kärsineille.

Rahapelaaminen

Rahapelaamisen aiheuttamia ongelmia ratkotaan matalalla kynnyksellä järjestöjen yhteistyönä tuotetussa Peluurissa ja Yhteispelillä-hankkeessa.

Kadulta labraan

Tänä keväänä käynnistyvässä Kadulta labraan -tutkimushankkeessa kerätään ajankohtaista huumetietoa. 

Vapaaehtoiset

Vapaaehtoisemme jakavat hätäapua kaduilla heikoimmassa asemassa oleville. Liity joukkoon! 

Verkko-Vinkki

Verkko-Vinkki tekee terveysneuvontaa haittoja vähentävän työn periaatteiden mukaan esimerkiksi Tor-verkossa.

A-klinikkasäätiö on addiktioiden asiantuntija

A-kirjain kampanjassa tarkoittaa myös A-klinikkasäätiön addiktioiden parissa tekemää työtä. Tehtävänämme on tehdä yhteiskunnastamme inhimillisempi. Sellainen, jossa apu kuuluu kaikille. Sellainen, jossa kukaan ei jää yksin ongelmien kanssa. Jokainen ihminen on meille arvokas, kaikissa elämäntilanteissa ja kaikista lähtökohdista. Tiedämme, että kaikilla meistä ei ole samanlaiset lähtökohdat elämään, toisista on paljon vaikeampi ponnistaa.

Autamme A-klinikkasäätiöllä erilaisten riippuvuuksien kanssa kamppailevia ja heidän läheisiään. Vuonna 1955 perustettu säätiö on tunnettu erityisesti työstämme alkoholin haittojen vähentämiseksi, mutta nykyisin teemme töitä laajan addiktiokirjon parissa. Kaikki työmme perustuu tutkittuun tietoon ja addiktiotutkimus on meidän toimintamme kulmakiviä. 

Tehtävämme on pitää huolta siitä, että päihteistä ja riippuvuuksista käytävä keskustelu ei ole yhteiskunnassamme sivuosassa. Kasvatamme ihmisten ymmärrystä erilaisuutta kohtaan. Kuuntelemme, kysymme ja keskustelemme.

Image

Rakenna turvaverkkoja kanssamme

Myös hyvä voi kasautua elämässä – sinä voit vaikuttaa siihen. Voit lahjoittaa haittoja vähentävään päihdetyöhön, ehkäisevään päihdetyöhön tai päihdetyön tutkimukseen.

Kiitokset kampanjatalkoissa mukana olleille!

Kiitämme lämpimästi kaikkia kampanjan teossa mukana olleita. Kampanja toteutettiin pitkälti talkoohengellä. Yhteistyökumppanimme tuottivat kampanjan kanssamme joko kokonaan tai osittain pro bonona: strateginen sisältö- ja viestintätoimisto Era Content, yhteiskunnallinen luova toimisto Nousussa ja laulaja Netta LaurenneKiitämme myös muusikko Juice Leskisen perikuntaa, joka antoi luvan käyttää Aamu alkaa A:lla -kappaletta kampanjassamme pro bono -hengessä.

Erityisen kauniin kiitoksen haluamme lausua kaikille videolla esiintyville kuvattaville, esimerkiksi vapaaehtoistoiminnastamme kampanjakasvoiksi ilmoittautuneille henkilöille. Kaikki kuvattavat olivat mukanamme kampanjatalkoissa ilman kuvauspalkkiota. He halusivat edistää kampanjan tärkeää sanomaa, että addiktioihin rohkaistuttaistiin hakemaan apua matalalla kynnyksellä ja ilman häpeäleimaa. 

 

Pallokuva