Tietoa ja välineitä

Asiakastyöhön

Päihdelinkistä löydät työvälineitä kasvokkain tehtävään päihdetyöhön. Työn tueksi -osio sisältää oppaita ja ohjeita.

Testejä ja laskureita voi käyttää itsearvioinnin lisäksi työvälineinä asiakastyössä. Verkkotestit toimivat hyvin tilanteen kartoittamisessa ja keskustelun tukena asiakastilanteissa. Saatavilla on myös tulostettavia testejä.

Voit tilata Audit-testin ja apukortit alkoholinkäytön puheeksiottoon painettuna A-klinikka.fi:stä. Maksuttomat materiaalit, kuten Lääkkeet ja alkoholi -esitteen ja päihdekohtaiset infokortit, löydät Päihdelinkistä.

Ammattilaisille tarjotaan tukea myös eKonsultaatio-palvelun muodossa. Kysy päihdeasioihin perehtyneiltä ammattilaisilta neuvoja verkon välityksellä.

Asiakkaalle voi suositella oma-apuvälineitä päihde- ja riippuvuusongelmien hallintaan. Saatavilla esimerkiksi juomisen hallinnan opas ja opas kannabiksenkäytön lopettamiseen. Tutustu myös tietopankkiin, joka sisältää yli 180 artikkelia päihteistä ja riippuuvuksista.

Vammaisuus, heikko kielitaito tai ikääntyminen eivät saa olla palvelujen saamisen esteenä. Tietoa ja materiaaleja esteettömään mielenterveys- ja päihdetyöhön Sininauhaliiton EMPPA-sivustolla.

Oletko kohdannut työssäsi dopingaineiden käyttöä? Dopinglinkistä löydät tietoa dopingaineiden haitoista ja kuntodopingin käyttäjistä. Neuvontapalvelussa voit kysyä asiakkaan tilanteesta.

Hoitosuositukset

Lääkäriseura Duodecimin ja erikoislääkärijärjestöjen laatimia valtakunnallisia Käypä hoito -suosituksia. Päihdehoidon puolelta valmiina ovat suositukset alkoholiongelmaisen hoidosta, huumeongelmaisen hoidosta ja tupakasta vieroituksesta.

Päihdetyön erikoislehti ja uutiskirje

A-klinikkasäätiön julkaisema Tiimi-lehti seuraa päihdealan ajankohtaisia ilmiöitä. Lehti ilmestyy viisi kertaa vuodessa. Tilaa Tiimi tai lue verkossa.

Uusinta tietoa päihdetyöstä on tarjolla myös viikoittain ilmestyvässä uutiskirjeessä, jonka voit tilata sähköpostiisi.

Perustietoa kirjallisuudesta

  • Airi Partanen, Jan Holmberg, Maria Inkinen, Marjo Kurki, Sisko Salo-Chydenius (toim.): Päihdehoitotyö. Sanoma Pro, 2015.
  • Jan Holmberg: Hoitajana päihde- ja mielenterveystyössä. Edita, 2016.
  • Jan Holmberg: Päihderiippuvuudesta elämänhallintaan. Edita, 2010.
  • Mauri Aalto, Hannu Alho, Kalervo Kiianmaa, Lolan Lindroos (toim.): Alkoholiriippuvuus. Duodecim, 2015.