Katkaisuhoito

Katkaisuhoidossa sekä lääke- ja huumevieroituksessa pyritään päihdekierteen, runsaan ja pitkään jatkuneen päihteidenkäytön, katkaisemiseen. Päihteidenkäytön lopettamiseen liittyvät yleensä vieroitusoireet, joita voivat olla hermostuneisuus, ahdistus, pelot, unettomuus, vatsavaivat, säryt jne. Vieroitusoireita hoidetaan oireiden mukaisesti ja lievitetään tarvittaessa lääkityksellä. Katkaisuhoito tapahtuu lääkärin valvonnassa. Hoidossa ollaan ympärivuorokautisesti. Hoitoajat vaihtelevat muutamasta vuorokaudesta 1–2 viikkoon, lääke- ja huumevieroituksessa 1–4 viikkoa. Katkaisuhoidon aikana laaditaan jatkohoitosuunnitelma ja luodaan pohjaa myöhemmälle päihdeongelman hoidolle.

Avokatkaisuhoito

Avokatkaisuhoidolla tarkoitetaan samaa kuin katkaisuhoidolla, mutta hoito tapahtuu yleensä A-klinikalla tai muussa avohoitoyksikössä avohoitona. Avokatkaisun aikana illat ja yöt vietetään kotona. Hoitoaika on yleensä 1–3 vuorokautta, huumevieroituksessa 1–4 viikkoa.

Lääkitys on oireenmukaista, sen tarve arvioidaan päivittäin ja asiakkaan tilannetta seurataan. Avokatkaisuhoidon aikana arvioidaan jatkohoidon tarve ja laaditaan jatkohoitosuunnitelma. Avokatkaisu sopii silloin, kun päihteiden käytöstä aiheutuneet vieroitusoireet eivät edellytä jatkuvaa seurantaa ja ympärivuorokautista hoitoa.

Katkaisuhoitoon voi tulla myös ennaltaehkäisevästi, kun epäilee päihteiden käytön riistäytyvän hallinnasta.