A-klinikkasäätiön vuosi 2020 on ollut työntäyteinen, ja koronakriisi on lyönyt vuoteen vahvasti oman leimansa. Alla poimintoja työstämme vuoden varrelta.

10-vuotias Dopinglinkki on ainoa verkkopalvelu, joka tarjoaa kuntodopingin liittyvää neuvontaa

Dopinglinkin työkenttä on vuosien varrella muuttunut paljon. Ruokavaliovinkeistä on siirrytty haittoja ehkäisevään ja vähentävään terveysneuvontaan. Yhä tärkeämpään rooliin ovat nousseet käyttäjien kokemukset ja sosiaalisen median tuomat lieveilmiöt.

Onneksi on joku: Varjomaailman luottoaikuinen

Varjomaailma on hieno väylä päästä keskustelemaan nuorten kanssa, joita kuormittaa läheisen aikuisen alkoholinkäyttö, sanoo Jenni Niemelä. Hän juttelee nuorten kanssa Varjomaailman yksilöchatissa ja ohjaa suljettuja nettiryhmiä.

Onneksi on joku: ison kuvan kirkastaja

Päihde- tai mielenterveysyhdistyksissä toimii tuhansia henkilöjäseniä, vapaaehtoisia ja vertaisia. Jouni Tourunen koordinoi tutkimusohjelmaa, jossa selvitetään yhdistysten toiminnan merkitystä osallistujille.

Onneksi on joku: toivon ääni hädän hetkellä

Kun puheena on herkkä aihe, kuten päihteet tai mielenterveys, mahdollisuus kysyä anonyymisti on arvokas. Hanna Eskola vastaa kysymyksiin A-klinikkasäätiön Päihdelinkin ja Nuortenlinkin neuvontapalvelussa.

Katuklinikka auttaa siellä missä moni ei halua olla

Katuklinikka jalkautuu kaduille, missä pistämällä huumeita käyttävät ihmiset viettävät aikaansa, ja tuo terveysneuvonnan ja pikatestit heidän luokseen.

Nuoren hätä on aina aito

Nuorten itsetuhoiset ajatukset ovat tulleet yhä enemmän esiin A-klinikkasäätiön nuorten palveluissa. Itsetuhoisista aikeista kertominen on avunpyyntö, vaikkei nuori sitä suoraan sanoin ilmaisisikaan.

Koordinoinnilla saatiin lisää tehoa jalkautuvaan työhön

Helsinkiin perustettiin kaduille jalkautuvaa toimintaa tekevien tahojen verkosto, jossa jalkautumista koordinoidaan ja jossa tieto ja tarvikkeet liikkuvat.

Verkko-Vinkki neuvoo välttämään riskejä Tor-verkossa

Huumekauppaa käydään salatussa Tor-verkossa. Samaan paikkaan sopii siis myös Verkko-Vinkin haittoja vähentävä päihdetyö.

Puhtaan liikunnan puolesta -toiminta ei moralisoi vaan jakaa ajankohtaista tietoa dopingista

Koronarajoitusten höllennyttyä Dopinglinkin Puhtaan liikunnan puolesta -lähettiläs lähti kiertämään kuntokeskuksia ja kannustamaan taas mukaan toimintaan.

Völjy tukee tiiviisti asiakkaita poikkeusoloissakin

Völjyn ja sen Nea-osahankkeen työntekijät ovat joutuneet miettimään uusia tapoja tavoittaa ja auttaa asiakkaitaan, kun fyysisiä kohtaamisia rajoitettiin korona-aikana.

Helsingin Katuklinikka keräsi yli 250 makuupussia asunnottomille

Huhtikuun makuupussikampanjan tulos yllätti Helsingin Katuklinikan väen positiivisesti. Asunnottomille on päästy jakamaan jo yli sata pussia suojaamaan kylmiltä öiltä.

Nuoret tarvitsevat nyt aikuista keskustelukumppania

Koronavirusepidemian rajoitustoimet mullistivat myös nuorten elämän. Chattipalvelun ohjaaja voi olla tärkeä tukija, kun koko muu maailma on kiinni.